Weissensee 2015

Verslag van de Antoine Memorial op de Weissensee.
door Rob en Norbert van Veldhuizen

20150123_Weissensee2015_Rob_Norbert_schaatsend

Na een reis met de nodige omwegen zitten we om 5 uur in de ochtend aan het ontbijt. De voorbereidingen zijn uiteenlopend geweest. Van intensief gedisciplineerd met 100 trainingsuren tot mensen die tot 3 maanden geleden nog nooit hadden geschaatst en anderen die slechts 10 uur op het ijs hebben kunnen trainen. De sfeer is ontspannen maar iedereen is geconcentreerd bezig met zijn voorbereidingen. Van de groep Rob en Norbert van Veldhuizen aan de start van de Weissensee 2015van 27 hebben 19 zich ingeschreven, waarvan slechts 4 eerder samen met Antoine de Alternatieve Elfstedentocht gereden hebben. De start is in het donker en de meesten zullen ook in het donker finishen. Dus staan we met een lamp op ons hoofd samen met 800 andere Nederlanders om 7 uur in de ochtend op een meer in Oostenrijk aan de start. We zijn er klaar voor.

De eerste 100 kilometer gaan snel, zonder blessures en slechts 1 valpartij. De condities zijn uitstekend met een temperatuur van rond het vriespunt en een lichte bries. Daarnaast valt het drinken van de warme energiedrank en het eten van de vele bananen en muesli-repen niet tegen. Rond het middaguur gaat zelfs de zon schijnen wat de condities van het ijs echter niet ten goede komen. In het begin van de middag treedt namelijk acuut de dooi in met als gevolg dat de bovenlaag van de eerste 6 kilometer van het parcours verandert in een zachte smurrie. De rondetijden kelderen en van glijden is geen sprake meer. De condities van een ontspannen toertocht veranderen en het lichaam begint pijn te doen. De tocht is echt begonnen en het verschil wordt letterlijk gemaakt in de tweede 100 kilometer. Daarnaast neemt ook de wind toe en verandert deze van richting. Onder druk van de tijdslimiet is het belangrijk om snelheid te houden en worden pauzes korter en minder.

De wedstrijdschaatsers finishen binnen 7 uur als wij voor de 11e keer over start-finish gaan, de eerste 137,5 kilometers zitten erop. Nog een Rob en Norbert van Veldhuizen aan de finish van de Weissensee 2015ronde tot de ‘powershot’ die ons naar finish moet helpen, rozijnen, vijgen en ander natuurlijk voedsel is namelijk niet meer voldoende. De snelle jongens van de groep finishen na ruim 9 uur en een kwartier in een nieuw persoonlijk record. We moeten dan nog 20 kilometer en worden op meerdere plekken langs het parcours toegejuicht. Dit is hard nodig want de vermoeidheid slaat toe. Inmiddels doet namelijk het helemaal lichaam pijn en dit zorgt ook voor de tweede en laatste valpartij. Inmiddels hebben we de steun van Meike en Tanja gekregen, die met ons meeschaatsen en uiteindelijk respectievelijk 150 en 175 kilometer weten te schaatsen. Een erg knappe prestatie. Eindelijk gaan we even voor 17 uur de laatste ronde in en is het zeker dat we het gaan halen. Het is inmiddels donker en toegejuicht door de vrienden van Antoine en Simone bereiken we na 10 uur en 43 minuten eindelijk de eindstreep. Zeven 7 minuten sneller dan onze broer Antoine.

Een heel bijzonder gevoel neemt bezit van ons en de ontlading vindt ’s avonds plaats op het blarenbal ‘s. Letterlijk hebben we gedaan waar Antoine een grote passie voor had. Dit hadden we echter niet kunnen doen zonder zijn onuitputtende inspiratie en de enorme steun van vrienden en familie. In het bijzonder allen die zijn meegereisd maar ook degene die ons op afstand en ons in de voorbereidingen gesteund hebben.

Tot slot willen we iedereen ontzettend bedanken voor hun bijdrage aan Artsen Zonder Grenzen om Ebola te bestrijden. We hebben in totaal EUR 2,500 opgehaald, heel veel dank! Met jullie steun kan Artsen Zonder Grenzen zijn werk in West Afrika blijven voortzetten.

Rob en Norbert van Veldhuizen

PACQS participants to the Weissensee 2015